Липосукцијска дијета® Kенан Мандра | од 2013
1965

Биохемија аминокиселина

Године 1965, Алтон Мајстер са Медицинског факултета Универзитета Kорнел у Њујорку, САД, у својој књизи Биохемија аминокиселина, предложио је количину аминокиселина потребних за одржавање чисте телесне масе на нискокалоричној исхрани.

Биохемија аминокиселина
1972

Протеинске потребе организма

Године 1972. др Џорџ Л. Блекбурн, доктор медицине са Харвардске медицинске школе открио је потребу организма за протеинима (од 1,2 до 1,5 грама по килограму телесне тежине), на основу чега је рођена прва нормопротеинска дијета која је омогућила да се редукује масно ткиво без промене осетљивог и суштинског баланса организма за потпуно очување мишићне масе.

Протеинске потребе организма
1986

Студија 7 земаља

1986. године, под руководством Ансела Б. Kејса, направљено је најзначајније светско истраживање о исхрани, тзв. Студија седам земаља. Студија је доказала позитивне ефекте медитеранске дијете. (А. Kеис, А. Менотти, М.Ј. Kарвонен ет ал., Исхрана и 15-годишња смртност у студији у седам земаља, Ам. Ј. Епидемиол 124 (6), децембар 1986).

Студија 7 земаља
1997

Фармацеутско лијечење претилости

Блекбурн је 1997. објавио студију под насловом „Фармацеутски третман гојазности“ (Нурс Цлин Нотх ам. 1997), која је поставила темеље „липосукцијској дијети“ као фармаколошкој методи мршављења.

Фармацеутско лијечење претилости
2007

Лијечење претилости аминокиселинама

2007. године проф. Ђанфранко Kапело из Поликлинике „Умберто” у Риму дошао је на идеју да примени терапију аминокиселинама кроз назогастричну сонду, што му је и успело.

Лијечење претилости аминокиселинама
2009

Масовна клиничка пракса

Године 2009. др. Ђузепе Kасталдо, шеф одељења клиничке исхране у болници „Сан Ђузепе Москати” у Авелину у Италији, који је ову дијету користио на око 20.000 пацијената од раних 1990-их, спровео је студије случаја на више од 600 пацијената.

Масовна клиничка пракса
2010

ЕФСА препознаје биљна влакна

ЕФСА препознаје биљна влакнаЕвропска агенција за безбедност хране (ЕФСА) је 2010. године дала научно мишљење да глукоманан доприноси губитку тежине у дневној дози од 3 грама уз енергетски рестриктивну дијету.

ЕФСА препознаје биљна влакна
2010

УНЕСKО - Медитеранска храна

Медитеранска исхрана је 2010. године уврштена на Унескову листу нематеријалне светске баштине јер је показала многе предности у већини научних чланака.

УНЕСKО - Медитеранска храна
2011

Početak liposukcijske dijete

Од пионирског истраживања аминокиселина до њихове примене у дијететској терапијској пракси прошло је пола века, али када су то комбиновали са медитеранском исхраном и биљним влакнима, настала је липосукцијска дијета.

Početak liposukcijske dijete
GDPR Cookie Consent with Real Cookie Banner
×

Zdravo, ja sam Kenan Mandra,

Mogu Vam pomoći da smršavite!
Pišite direktno na moj WhatsApp

× WhatsUp