1965
Биохемија аминокиселина
Године 1965, Алтон Мајстер са Медицинског факултета Универзитета Kорнел у Њујорку, САД, у својој књизи Биохемија аминокиселина, предложио је количину аминокиселина потребних за одржавање чисте телесне масе на нискокалоричној исхрани.

1972
Протеинске потребе организма
Године 1972. др Џорџ Л. Блекбурн, доктор медицине са Харвардске медицинске школе открио је потребу организма за протеинима (од 1,2 до 1,5 грама по килограму телесне тежине), на основу чега је рођена прва нормопротеинска дијета која је омогућила да се редукује масно ткиво без промене осетљивог и суштинског баланса организма за потпуно очување мишићне масе.

1986
Студија 7 земаља
1986. године, под руководством Ансела Б. Kејса, направљено је најзначајније светско истраживање о исхрани, тзв. Студија седам земаља. Студија је доказала позитивне ефекте медитеранске дијете. (А. Kеис, А. Менотти, М.Ј. Kарвонен ет ал., Исхрана и 15-годишња смртност у студији у седам земаља, Ам. Ј. Епидемиол 124 (6), децембар 1986).

1997
Фармацеутско лијечење претилости
Блекбурн је 1997. објавио студију под насловом „Фармацеутски третман гојазности“ (Нурс Цлин Нотх ам. 1997), која је поставила темеље „липосукцијској дијети“ као фармаколошкој методи мршављења.

2007
Лијечење претилости аминокиселинама
2007. године проф. Ђанфранко Kапело из Поликлинике „Умберто” у Риму дошао је на идеју да примени терапију аминокиселинама кроз назогастричну сонду, што му је и успело.

2009
Масовна клиничка пракса
Године 2009. др. Ђузепе Kасталдо, шеф одељења клиничке исхране у болници „Сан Ђузепе Москати” у Авелину у Италији, који је ову дијету користио на око 20.000 пацијената од раних 1990-их, спровео је студије случаја на више од 600 пацијената.

2010
ЕФСА препознаје биљна влакна
ЕФСА препознаје биљна влакнаЕвропска агенција за безбедност хране (ЕФСА) је 2010. године дала научно мишљење да глукоманан доприноси губитку тежине у дневној дози од 3 грама уз енергетски рестриктивну дијету.

2010
УНЕСKО - Медитеранска храна
Медитеранска исхрана је 2010. године уврштена на Унескову листу нематеријалне светске баштине јер је показала многе предности у већини научних чланака.

2011
Početak liposukcijske dijete
Од пионирског истраживања аминокиселина до њихове примене у дијететској терапијској пракси прошло је пола века, али када су то комбиновали са медитеранском исхраном и биљним влакнима, настала је липосукцијска дијета.
